Başarılı Girişimlerin Olmazsa Olmazları

Başarılı girişimcilerin en önemli ortak özelliği, müşterileri için değer taşıyan bir olgu, bir ürün yaratmaları ve bunu müşterilerine sunmalarıdır. Müşterilerin, ihtiyaç duydukları bu değeri ödemeye razı olacakları bir fiyata verilebilmesi ise başarılı girişimin “olmazsa olmaz” gereklerinden biridir. Müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini tatmin edecek şekilde yaratılan bu değerin, girişim sahiplerinin çabasına değecek yeterlilikte kara dönüşmesi de başarılı bir girişimin işaretidir.

Dolayısıyla, başarılı bir girişim, birbirlerine bağımlı, 5 sürecin buluşmasıdır:

A) Değer yaratma süreci, tüketicilerin ve hedeflenen kitlelerin ne gibi ihtiyaç ve arzularının saptanmasını ve bunları tatmin edecek değerin yaratılmasını kapsar.

B) Pazarlama süreci

buy generic levitra

, yaratılmış değer için müşterilerin dikkatinin çekilmesi ve talep oluşturulmasıdır.

C) Satış süreci, potansiyel müşterilerin sunulan değerin bedelini ödeyecek müşterilere dönüştürülmesini kapsar.

D) Değer teslim süreci, müşterilere taahhüt edilenlerin sunulmasını ve müşterilerin tatmin edilmesinin güvence altına alınmasını içerir.

E) Finansman süreci ise girişime devam edebilmek ve çabaların boşa gitmesini önlemek için gerekli yatırımın ve paranın temin edilmesini kapsar.

Bu 5 süreçten herhangi biri eksik olduğunda başarılı bir girişimden değil bambaşka bir oluşumdan söz ediyor olursunuz.

Başkaları için değer yaratmayan girişime hobi denir. İnsanların dikkatini üstüne çekemeyen “girişim” bir fiyaskodur. Yarattığı değeri para karşılığı satamayan girişim, bir hayır kuruluşudur. Taahhüt ettiğini teslim etmeyen girişim ise bir dalavere düzenidir. Çalışmaya devam edebilecek kadar yeterli para getirmeyen bir girişim ise yok olmaya mahkumdur.

Düşünce ve Eleştirileriniz?

techstat